Do and don't on Gran Canaria

11:59

,,Travel far enough to meet yourself."

Taky jste si někdy přáli strávit alespoň část zimy někde v teple? Někde, kde se můžete koupat, nosit sukně a trička s krátkým rukávem a užívat si sluníčka. Přesně to byly moje letošní jarní prázdniny - týden na Gran Canarii. 

Gran Canaria je jeden z Kanárských ostrovů ležící v Atlantiku. Už jednou jsme zde byli a protože je zde konstantní teplota okolo 25 stupňů, usoudili jsme, že je to ideální místo právě na jarní prázdniny. 

Jak jsme se pozdějc dozvěděli, měli jsme opravdu štěstí, jelikož byl prej nadprůměrně teplej leden. Jeden den ukazoval teploměr dokonce až 32 stupňů.

DO

DUNAS DE MASPALOMAS / Duny v Maspalomas jsou jednou z nejznámějších přírodních úkazů (prosťe places to visit) na Gran Canarii. Přezdívku ,,malá Sahara” si nevysloužily jen tak pro nic za nic. Obrovské písečné duny rozkládající se kousek od Playa de Ingles jsou něco, co při návštěvě Gran Canaria nesmíte vynechat. Občas tu i docela fouká a chodit po písečných dunách není taky zrovna něco extra easy, ale stojí to za to. Věřte mi. 



FARO DE MASPALOMAS / na každém ostrově musí být maják a většinou bývá právě na nejjižnější cípu. My se vypravily autobusem číslo 30 ve dvě hodiny odpoledne do Faro de Maspalomas. Neměly jsme od toho moc velké očekávání, ale neskutečně mile nás to překvapilo. Všude palmy, zelená tráva, pohoda.Teploměr navíc ukazoval nádherných 29 stupňů. 









Ještě bych vám ráda chtěla doporučit vydat se pěšky od majáku směrem do Playa de Inglés. Jdete 8km podél písečných dun na jedné straně a Atlantiku na druhé straně. Jediná nevýhoda jsou nudisti, kterých po cestě potkáte opravdu hodně. Ale i přesto to stojí za to.




PUERTO DE MOGÁN / cesta autobusem číslo 1
zabrala hodinu a půl a bylo naprosto vydýcháno. Město jako takové nám to všechno vynahradilo. Přístavní městečko, kterému se přezdívá ,,malé Benátky” patří prý k nejhezčím místům ostrova. Můžu jedině souhlasit. Více asi poznáte z fotek.






Co bych doporučovala je navštívit město v pátek, kdy se zde konají trhy. Všude je sice plno lidí, ale panuje zde příjemná atmosféra.





Nejvíce nás zaujal stánek, kde dělali Mojito, ale ne obyčejný, který si můžete dát ve všech hotelovylch rezortech či restauracích. Místo třtinového cukru používali přímo šťávu z cukrové třtiny, kterou pán vymačkával na takovém zvláštním přístroji. Ale byla to pecka.





PALMITOS PARK / zařadila bych ho přesně mezi do and dont. Je to něco jako zoo, ale jsou zde i představení papoušků, delfínů nebo kaktusová zahrada. Není to špatný místo kde strávit den, ale za must-see bych to taky nepovažovala. 

DON`T

Ještě než začnu s výjmenováváním dvou míst, které mě zas až tak moc nezaujaly, chtěla bych jen říct, že netvrdím, že jsou tyhle místa nějakým způsobem špatná. Jen si prostě dokážu představit i lepší způsob, jak strávit den. 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / hlavní město ostrova doporučovaný téměř všemi průvodci po ostrově. Po tom co jsme minulý rok přijeli z hlavního města Mallorcy úplně nadšení, těšili jsme se i letos. Zklamání. 

Hlavní město ostrova se nachází na severo-západě ostrova. Dostat se tam je jednoduchý. Stačí nastoupit do jednoho z pěti autobusů který tam jede a z jihu jste za 35-40 minut na místě. 

Město jako takové je poměrně neatraktivní při procházení uličkami. Co ovšem stojí za to, je vylézt (čtěte nechat se vyvézt výtahem) na jednu z věží katedrály, která má být jakousi dominantou celého města. Výhled ale stojí za to. 



Co se zbytku města týče, moc turistů zde nepotkáte, v ulicích se potlouká málo lidí, často uslyšíte řev španělských žáků, kteří se právě vydali na nějakou procházku v rámci výuky a obchody jsou věčně prázdné. 



Taky najít obchod, kde prodávají kopečkovou zmrzlinu byl pro nás docela oříšek, ačkoli teploměr ukazoval 27 stupňů. Nakonec jsme to zvládli a právě tohle považuju za highlight celého výletu. 


PUERTO RICO / přístavní městečko, ve kterém jsme se ocitli úplně omylem po tom co jsme při cestě do Puerto de Mogán špatně vystoupili. 

Přístav je sice pěkný, ale všude jsou skály a hodně drahé hotely, který jsou postavený z kamene asi proto, aby zas tak moc nenarušovaly okolní krajinu. Promenáda připomíná Velkou čínskou zeď, ale jinak na tomhle městečku nic moc zajímavého není. 





DOPRAVA PO OSTROVĚ

Myslím, že tenhle bod je důležitý zmínit. Cestováni po ostrově je fakt jednoduchý. Téměř kamkoli se dostanete autobusy modré barvy, s vyjímkou hor ve strědu ostrova. Jen si dejte pozor, Španělé nejsou zvyklí jezdit na čas, spoždění i 20 minut je klasika stejně jako to, že pokud neplatíte drobnými nebo přesně, vůbec vás nevezmou. 


Ostrov jako takový bych vám rozhodně doporučovala navštívit. Moc se nám tu líbilo, teď v únoru snad ještě víc, než před čtyřma rokama v červenci

M. 


You Might Also Like

8 komentářů

  1. Skutočne krásna rozprávková krajina, a ešte krajšie fotografie! <3

    OdpovědětVymazat
  2. Och, po týchto foto mám chuť sa zbaliť a letieť tam znova! ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  3. Pláž nudistů by mě teda sakra šokovala :D Nemůžu si pomoct, ale na každé fotce Ti to hrozně sluší! :) A celkově moc krásné fotky ♥ Já jarní prázdniny měla v podobě rychle hotových zkoušek a strávila jsem měsíc relativně pracovně :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. To je krása, hned bych někam jela! :) Fotky se mi moc líbí a ty s jídlem mám nejraději :) Jinak jsem si všimla nového designu blogu. Moc se ti povedl :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to mohlo být strašně fajn, hned bych jela také.


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je nádhera, hneď by som tam išla! :) A krásne fotky :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle ti tak moc závidím! :D (v dobrém samozřejmě!:-)). Je to tam nádherné, úplně si představuji jak se teď tam válím u moře...mm:-D.

    Jinak moc krásné fotografie:-).

    OdpovědětVymazat
  8. Bože, to je naprostá nádhera! Hned bych jela k moři, ty fotky mě úplně naladily.. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář, každý jednotlivý komentář mě potěší a i když na něj třeba neodpovím, tak jsem si ho určitě přečetla :)