Discovery: Poděbrady

6:13

Poděbrady, město kousek od Prahy, asi dvě a půl hodiny cesty rychlíkem. Přesně tam jsme se s mamkou, tetou a bráchem vydali ve středu 5.7. A proč? Babička je tam v lázních a tak nás napadlo, že by nebylo špatné ji navštívit, koneckonců v Poděbradech nikdo z nás předtím nebyl. Teď bych vám o našel výletě a celkově o tom městě ráda něco pověděla.


Cesta
My osobně jsme jeli rychlíkem do Kolína a v Kolíně jsme přestupovali na další rychlík přímo do Poděbrad. Cesta trvala kolem 2 a půl hodiny a proběhla úplně bez problémů. Nádraží v Kolíně je sice trošku větší, ale dá se tam v pohodě zorientovat. Takže pokud byste někdy chtěli navštívit Poděbrady, vlak není vůbec špatná volba :).

Prostředí
Lázaňské město, takže kolonády, parky, fontány, kavárny na každém kroku a tak podobně. Super atmosféru však navozovaly ohromně vysoké lípy v hlavním parku, který byl opravdu rozlehlý. Všude byli lavičky, lidé lízali zmrzlinu, nebo si jen čvachtali nohy ve fontánách a nebo se jenom tak procházeli. Působilo to na mě úplně letním dojmem, což bylo zapříčiněno možná i tím, že jsme měli nádherné počasí. V parku se taky nacházelo takové jakoby koryto, kde tekla voda a dalo se v tom procházet, rozhodně je to dobrý v létě, kdy je teplo a každé schlazení příjde vhod.




Kavárny
Určitě stojí za zmínku kavárna Viola, která zvenku nevypadá nic moc, ale vevnitř má moc pěkné prostředí. Hlavně tam dělají skvělé zákusky. Já si dala tiramisu a ledový kafe a to tiramisu bylo strašně dobrý. Brácha si dal horké maliny se zmrzlinou a prej to bylo taky super. Takže určitě můžu doporučit :).


Restaurace
Bílá růže - babička říkala, že kdo byl v Poděbradech a nenavštívil Bílou růži, jako by tam vůbec nebyl. Proto jsme ji ani my nevynechali. Kolem půl 1 tam bylo opravdu narváno, takže asi je vážně nejlepší. Jídlo bylo dobré, určitě si tam vybere skoro každý a cena byla taky docela v pohodě. Za pět lidí jsme celkově platili nějakých 680 korun, což mi nepřijde až tak zlé.

Zmrzlina
Jednoznačně Adria. Řeknu vám, že lepší zmrzlinu jsem v životě neměla. Ještě jako bonus měli hrozně moc příchutí na výběr, takže jsem nevěděla, kterou si dát - nakonec to vyhrála pistácie a kinder bueno a panebože, já z toho jak to bylo dobrý, nemohla ještě další hodinu :D. Vážně. I když nejste fanoušci zmrzliny, tak tady si ji musíte dát, to by byl hřích :D.


Zajimavost
Mají zde hodiny z kytek, kde rafičky skutečně ukazují kolik je hodin. Také součáští je z netřesků poskládané datum, které se každý den mění. Kousek od hodin je v ohrádce trpaslík, který každou čtvrt hodinu bouchne kladívkem o muchomůrku stojící před ním - nejprve jednou, pak dvakrát, ve 3/4 třikrát a v celou hodinu čtyřikrát.

Kdo sledujete nebo jste viděl alespon jeden díl Ordinace v růžové zahradě 2, mohlo by vás zajímat, že se zde nachází Valšíkova vila.




Celkově, bych vám Poděbrady jako město mohla jedině doporučit. Je to tam moc hezké a než to celé projdete, zabere vám to klidně i celý den. Navíc pokud jsme takovej ten ,,kavárenskej" typ, tak se vám tu bude extrémně líbit, to mi věřtě :).



You Might Also Like

7 komentářů

  1. Poděbrady jsou krásné město. Byla jsem tam naposledy jako malá, ale určitě si ho zapíšu jako město, kam se zajet podívat a určitě navštívit pár tvých tipů. Moc hezky napsaný článek :)

    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  2. Poděbrady jsou jedno z mých opravdu oblíbených míst:) moje sestra se tady vdávala a taky to tu miluje:)
    článek se moc povedl:)

    http://windypinkstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Poděbrady jsou dokonalé :D Ale s tou zmrzlinou ti budu oporovat - nejlepší je na náměstí v Big "něco" - teda pokud je tam zrovna borůvková (teď tam ještě není :D) :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak rozhodně jestli někdy zase navštívím Poděbrady, tak půjdu právě na tuhle :D díky za tip :)

      Vymazat
  4. vyzerá to tam krásne :) tá zmrzka musela byť dokonalá, mňam!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář, každý jednotlivý komentář mě potěší a i když na něj třeba neodpovím, tak jsem si ho určitě přečetla :)